Lisa Nielsen

Fødevareintolerance

Rigtig mange mennesker har problemer i fordøjelseskanalen, migræne, hovedpine, hudproblemer eller kredsløb, hvilket kan skyldes histaminintolerance. Histamin bliver frigivet i øget mængde ved allergi og pseudo allergiske reaktioner, og ved øget mængde histamin eller hvis det ikke bliver nedbrudt, kan man få ovenstående symptomer.

Hvis vi har en fødevareintolerance overfor en eller typisk flere fødevarer, så vil kroppen danne øget histamin. Det er en del af kroppens immunforsvar kaldet IgG, der bliver aktiveret, hvor imod det er IgE der bliver aktiveret, hvis vi har en direkte allergi overfor noget.

Hvis det er IgG, der bliver aktiveret som ved en fødevareintolerance, vil symptomerne ofte vise sig efter alt fra 4 timer til 72 timer. Hvorimod ved en allergi, så sker reaktionen typisk med det samme.

Der er mange, som har en fødevareintolerance overfor nogle fødevarer, og når vi bliver ved med at spise noget, vi har en intolerance overfor, vil symptomerne ofte forværres med tiden, og vi får også et overaktivt immunforsvar. Et overaktivt immunforsvar kan føre til autoimmune sygdomme, hvor immunforsvaret angriber sig selv og ikke bare fremmede bakterier og vira.

Jeg samarbejder med et stort tysk laboratorium, som analyserer blodprøver og tester for bl.a. fødevareintolerans af op til 280 forskellige fødevarer. Dette er en super fin prøve og har virkelig hjulpet mange mennesker. Du får bl.a. et let gennemskueligt skema over fødevarer, du kan og ikke kan tåle, personlig opskriftsbog og fødevarer opdelt efter hvor hyppigt du kan spise dem.

Denne test er virkelig anbefalelsesværdig ved fx. ønske om varigt vægttab, nældefeber, kløe, eksem, hovedpine eller belastet immunsystem.

De fødevarer, som du har en intolerance overfor, bliver opdelt i fire kategorier:

  • grad 1
  • grad 2
  • grad 3
  • grad 4

De fødevarer som har grad 1 og 2, skal du holde dig fra i ca 6 måneder og dem som har grad 3 og 4, skal du holde dig fra i 1-1 1/2 år.

Herefter kan jeg teste, om du kan tåle fødevarerne igen. Kan du stadig ikke tåle dem, vil det højst sandsynligt være fødevarer, som du skal blive ved med at minimere til “særlige begivenheder”. Der er som regel ikke indikation for at skulle gentage testen.