Lisa Nielsen

Allergi og eksem

Rigtig mange døjer med en eller anden form for allergi. Det kan være alt fra en let høfeber til svær fødevareallergi. Typisk vil der også være krydsreaktioner, hvor man er allergisk overfor et bestemt protein X, og det vil krydsreagere med et andet protein Y. Således vil man får en allergisk reaktion, når man kommer i kontakt med protein Y, selvom det kun er protein X, man har en allergi overfor. Det kan være rigtig svært at finde frem til de “rigtige” proteiner. Antallet af allergikere er steget voldsomt med årene. Jeg har en holdning til, at det bl.a. er pga. for mange sprøjtemidler, pesticider, for mange forarbejdede fødevarer, for lidt motion og for megen stress. Listen er lang, og jeg tænker, at det er en kombination af flere faktorer i vores livsstil.

Huden er vores største organ, og typisk når vi begynder at få fx. eksem, så er det et tegn på at vores udskillelsesorganer ikke længere kan følge med. Vores udskillelsesorganer er leveren, nyrerne og tarmene. Huden har noget, den skal have udskilt, og så kommer der affaldsstoffer ud gennem huden, hvilket kan vise sig ved fx. eksem eller nældefeber. I det konventionelle system vil man typisk få en creme med binyrebarkhormon, som vil fjerne eller lindre symptomerne. Problemet er bare, at årsagen stadig ikke er fundet og problemet eksisterer fortsat. Dermed er der også fortsat stress på vores udskillelsesorganer. Jeg plejer at sige, at man ikke skal være bange for, at man ikke får “regningen”. Vi har en krop, som er fantastisk til at kompensere, men på et eller andet tidspunkt, så er der ikke mere i reserven, og så får vi nogle voldsommere symptomer.

Klinisk kan det være svært at skelne mellem allergi og intolerans, og ofte er det en kombination af begge. Ofte kan man have en allergi overfor et eller to bestemte proteiner og samtidig en intolerance overfor flere forskellige proteiner. I en blodprøve kan man se om det er en intolerans eller allergi, og klinisk vil man hurtigt få en reaktion ved en allergi og reaktionen på en intolerans kan komme over nogle dage. Det er dog ikke en “regel” at en intolerans viser sig efter nogle dage, den kan også komme til udtryk, lige idet man bliver udsat for proteinet.

Jeg vil starte en behandling med at optage journal, og få information om symptomer som bl.a. kløe, nældefeber, eksem og træthed. Når jeg har det hele, så går jeg igang med at lave forskellige tests, hvor jeg typisk vil teste for forskellige ubalancer helt ned til celleniveau. Jeg vil højst sandsynligt også teste nogle enkelte fødevarer, som ofte er triggere, men alt er selvfølgelig individuelt, og jeg tester mig altid frem til hvilken behandling, der er mest optimal for netop dig. Det er meget individuelt, hvor mange behandlinger, der skal til, men der vil stort set altid være behov for en opfølgning, og du kan forvente yderligere at skulle have 2-3 behandlinger. Dog vil de fleste mærke en ændring med det samme. Men for at få det hele korrigeret, så det holder på sigt, skal der lidt flere behandlinger til. Kroppen kan som regel ikke give slip på alt, hvad der ligger i rygsækken på en enkelt behandling.